Het belang van vrije tijd

Voldoende vrije tijd zorgt voor een goede balans in je levenEr zijn nogal wat mensen die dag in dag uit alleen maar werken en als ze niet bezig zijn met hun werk, dan is het wel met de verzorging van bijvoorbeeld hun kinderen. De dagen vliegen dan voorbij zonder dat je aandacht aan jezelf besteed. Dit is alles behalve gezond. In dit artikel leggen we je uit waarom vrije tijd zo belangrijk is en waarom je er dus voor moet zorgen dat je genoeg tijd overhoudt om te kunnen ontspannen.

Vrije tijd voorkomt stress

Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Kijk dan ’s morgens eens om je heen als je op weg bent naar het station. Je zult merken dat veel mensen gehaast overkomen en goede manieren zoals voorrang geven aan oude mensen ineens verdwenen zijn.

Vervolgens is het bij de bus of de trein dringen gebalzen om een zitplaats te bemachtigen en zie bij het uitstappen mensen rennen om hun aansluiting te kunnen halen of om op tijd op hun werk te zijn. Waarschijnlijk heb je zelf ook regelmatig haast als je onderweg naar je werk bent. Let in zo’n geval eens op wat dat met je lichaam doet. Je zult merken dat je je spieren onnodig aanspant en je ademhalling niet normaal is. Dit komt omdat je op zo’n moment last van stress hebt.

Op zich is dat af en toe niet erg, maar als je dat dag in dag uit hebt, dan wordt de hoeveelheid stress op den duur behoorlijk groot. Dit moet je compenseren door onder andere te ontspannen in je vrije tijd. Maarja, als je alleen maar werkt en nooit eens tijd voor jezelf neemt, dan hoopt die stress zich steeds verder op en neemt de kans op lichamelijke en geestelijke klachten alsmaar toe.

Trap dus tijdig op de rem en zorg dat je voldoende vrije tijd hebt om de stress van alle dag te kunnen compenseren met rust en ontspanning. Bovendien, als je regelmatig een moment voor jezelf neemt, dan zul je zien dat je veel minder snel gestresst raakt op de drukke momenten.

Vrije tijd maakt gelukkig

Als je bijvoorbeeld met je partner naar de bioscoop gaat, dan zul je merken dat je alleen al bij het vooruitzicht een prettig gevoel krijgt. Je kijkt ernaar uit om een goed verhaal voorgeschoteld te krijgen en er eens lekker een avondje tussen uit te zijn. Het gevoel van geluk neemt toe naarmate je regelmatig leuke uitjes maakt of tijd vrijmaakt voor een hobby.

Dit fijne gevoel heeft zijn weerslag op je relaties met je partner en je vrienden. Dit zorgt weer voor een gevoel van geborgenheid, er zijn mensen die om je geven. Om dat fijne gevoel te krijgen wil je toch wel regelmatig vrije tijd inplannen?

Vrije tijd geeft inspiratie

Als je vrije tijd hebt, dan ga je vaak iets leuks doen. Wat je leuk vindt wordt vaak een hobby genoemd. Hoewel hobby’s meestal worden geassocieerd met ontspanning (en dat is ook zeker waar) zijn ze ook een bron van inspiratie voor nieuwe ideeën.

Terwijl je bijvoorbeeld lekker aan het sporten bent maak je je hoofd leeg. Je denkt even niet meer aan alles wat je nog ‘moet’ doen en je hebt aandacht voor jouw lichaam. Doordat je je hoofd leegt, ontstaat er ruimte om op nieuwe ideeën te komen. Je hebt tenslotte op dat moment even niks aan je hoofd waardoor je je geheel kunt richten op andere zaken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de richting waarmee je met jouw bedrijf op wilt gaan of aan de nieuwe inrichting van je huis. Je zult merken dat je in je vrije tijd vaak minder in beperkingen denkt, waardoor de beste ideeën en oplossingen vaak dan in je naar boven zullen komen.

We hopen dat je na het lezen van deze pagina inziet dat het belang van vrije tijd niet op de achtergrond moet raken. Vrije tijd vormt de basis om goed te kunnen werken. Immers, een uitgerust, rustig, gelukkig en inspirerend persoon zal op het werk vaak beter presteren dan iemand die dag in dag uit alleen maar werkt.

Wil je toch veel werk verzetten, maar dat niet ten koste laten gaan van de hoeveelheid vrije tijd die je hebt? Dan is het belangrijk om zo effectief mogelijk te werken. Voor enkele tips om meer werk te kunnen verzetten in minder tijd kan je onderstaande video bekijken:

Geef een reactie