Sneeuwklokjes

Het lijkt nu nog misschien een beetje veraf in dit koude vriesweer, maar sneeuwklokjes staan algemeen bekend als de eerste voorbode van de lente. Deze bijzondere bloempjes hebben hun naam alvast niet gestolen, want ze duwen hun witte kopjes vaak door de sneeuw heen. Het is dan ook geen wonder dat vele mensen sneeuwklokjes kopen om een winterse tuin een beetje op te vrolijken. Maar wat moet u weten over het sneeuwklokje?

SneeuwklokjesHet sneeuwklokje

Het sneeuwklokje is zoals andere bloemen zoals tulpen, narcissen en hyacinten een plant die voortkomt uit een bolgewas. Gaat u sneeuwklokjes kopen, dan gaat u in feite bloembollen kopen waaruit de plant zal gaan groeien.

Twee soorten

Er bestaan twee soorten van het plantje. De ‘nivalis’ is de gewone soort waarbij enkel de 3 binnenste bloembladen een gele of groene vlek vertonen. De ‘galanthus’ is de tweede soort waarbij alle bloembladen een groene of gele vlek hebben.

Los daarvan is het belangrijk om weten dat de bloemblaadjes van het sneeuwklokje eerder kleurloos dan wit zijn. Doordat de bloemblaadjes doorzichtig zijn, lijken ze wit te zijn voor de lichtinval van de zon.

De eerste bloemen die uitkomen

Er wordt van sneeuwklokjes vaak gezegd dat ze de eerste bloemen van het bloeiseizoen zijn, en dat klopt ook, want ze bloeien over het algemeen van in januari tot in mei. Sneeuwklokjes kopen dat doet u vanaf januari wanneer de eerste bloemen uitkomen, maar het plantgoed kopen, dat doet u het best aan het eind van de zomer of het begin van de herfst.

Sneeuwklokjesbossen

Wist u dat sneeuwklokjes commercieel geteeld werden op zogenoemde sneeuwklokjesbossen op Texel? Dit aanplanten in omvangrijke bossen was handig omdat op die manier de mooie bloemen gemakkelijker geoogst konden worden omdat ze dichter bij elkaar stonden dan in de natuur. Deze manier van kweken wordt nu niet meer toegepast, maar heeft er wel voor gezorgd dat u tot op vandaag op Texel veel van de bekende witte plantjes zult aantreffen.

Familie van de vogelkers

Mensen die sneeuwklokjes kopen, moeten er mee rekening houden dat deze bloemen behoren tot de plantenfamilie van de vogelkers. De vogelkers is een giftige plant en hetzelfde geldt jammer genoeg voor het sneeuwklokje. Wie kleine kinderen heeft, moet dus waakzaam zijn dat kleine kinderen de planten niet in hun mond steken of ze niet gaan opeten. Ook baasjes van huisdieren moeten hiermee rekening houden. U houdt uw huisdieren best weg van deze bloemen. Wanneer u deze maatregelen in acht neemt, dan kunt u lang plezier hebben van sneeuwklokjes want het blijven mooie en wonderlijke bloemen die jarenlang kunnen overwinteren en blijven groeien omdat ze zich ongeslachtelijk voortplanten.

Geef een reactie